Σας ενημερώνουμε ότι το γραφείο θα παραμείνει κλειστό από 1 έως 22 Αυγούστου. Ευχαριστούμε.
Συχνές Ερωτήσεις
Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή.
Νοιάζεται για όσα του λέω ή απλά με ακούει επειδή τον πληρώνω;

Η αμοιβή του ψυχολόγου μπορεί να είναι μια αναγκαία συνθήκη, ωστόσο αυτό δεν κάνει τη σχέση του με το θεραπευόμενο λιγότερο σημαντική για τον ίδιο. Ο ενσυνείδητος ψυχοθεραπευτής διακρίνεται για το γνήσιο ενδιαφέρον του για τον άνθρωπο που έχει απέναντί του.

Γιατί να πληρώσω όταν δεν θα έρθω στη συνεδρία μου;

Η ψυχοθεραπεία είναι κυρίως δέσμευση απέναντι στον εαυτό μας. Αν δεν μπορούμε να κρατήσουμε την συνέπεια των ραντεβού πώς θα μπορέσουμε να μείνουμε πιστοί στην προσπάθεια;

Είναι μέρος της θεραπείας να μπορεί να αναλάβει ο θεραπευόμενος αυτή την ευθύνη των ραντεβού του.

Πολλοί θεραπευτές κατά την έναρξη της θεραπείας θέτουν το εξής όριο: συνεδρία που θα ακυρωθεί, πληρώνεται κανονικά.

Αυτό συμβαίνει αφενός γιατί οι χαμένες και αδικαιολόγητες συνεδρίες είναι απώλεια χρόνου για τον θεραπευτή που έχει δεσμεύσει τις συγκεκριμένες ώρες για τον θεραπευόμενο (που ακυρώνει), αποκλείοντας κάποιον άλλο υποψήφιο θεραπευόμενο. Αφετέρου ωφελεί την ίδια την έκβαση της ψυχοθεραπείας, γιατί αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα στην ακύρωση των συνεδριών. Με άλλα λόγια, ο θεραπευόμενος δεν ακυρώνει ούτε “ξεχνάει” εύκολα τις προγραμματισμένες του συνεδρίες και είναι συνεπής στη θεραπεία του.

Θέλω να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία αλλά το κόστος είναι υψηλό. Θα μπορούσατε να μου κάνετε μία καλύτερη τιμή;

Σημαντικό κριτήριο για την έναρξη μίας θεραπευτικής δουλιάς σαφώς είναι το κόστος της. Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι ενώ θα ήθελαν να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία, το υψηλό κόστος της δεν τους το επιτρέπει. Αυτή η διαπίστωση ορισμένες περιπτώσεις είναι αληθής! Σε πολλές άλλες γίνεται πρόσχημα για να αποφύγει κάνεις ένα κόστος το οποίο δεν είναι οικονομικό αλλά ψυχολογικό αφού η ψυχοθεραπεία είναι μία δουλειά που μας βάζει αντιμέτωπους με τον εαυτό μας, αναγκάζοντας μας να δούμε πράγματα που μπορεί να μας είναι επώδυνα.

Η αμοιβή των θεραπευτών ποικίλλει και κάθε θεραπευτής έχει το δικαίωμα να ορίσει το ύψος της αμοιβής όπως ο ίδιος κρίνει. Αντίστοιχα κάθε υποψήφιος θεραπευόμενος έχει το δικαίωμα να δεχθεί είναι απορρίψει την πρόταση του θεραπευτή, αν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά και να απευθυνθεί σε κάποιον άλλον.

Θα πρέπει όμως να έχουμε υπόψη μας πως η θεραπεία σε κάθε περίπτωση πληρώνεται!

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε επενδύσει πρώτα ψυχολογικά, ώστε να την δούμε και σαν μια επένδυση οικονομική. 

Ποια η διαφορά μεταξύ... Ψυχολόγου, Ψυχιάτρου, Ψυχοθεραπευτή, Συμβούλου ψυχικής υγείας και life coach?

Αρχικά βλέπουμε τον αρχικό τίτλο του ειδικού που πρόκειται να επισκεφτούμε. Τι είναι; Τι έχει σπουδάσει;

Με πολύ απλά και κατανοητά λόγια, ο Ψυχίατρος έχει τελειώσει την ιατρική σχολή, έχει ειδικότητα στην ψυχιατρική και είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει φαρμακευτική αγωγή.

Ο Ψυχολόγος έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια πάνω στον τομέα της ψυχολογίας και έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Όταν υπάρχει αντίστοιχα ένα μεταπτυχιακό μπορεί να είναι κλινικός ψυχολόγος, σχολικός ψυχολόγος, νευροψυχολόγος, κλπ.

Ο Σύμβουλος ψυχικής υγείας δεν έχει ολοκληρώσει ένα τετραετές πρόγραμμα σπουδών, δεν έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και κατ’ επέκταση δεν έχει τα δικαιώματα που έχει ένας ψυχολόγος. Μπορεί να είναι κάποιος που έχει ολοκληρώσει ακόμη και κάποιο πρόγραμμα μηνών και ασχολείται με ζητήματα ψυχικής υγείας. Είναι ένας ειδικός- όπως λέγεται- χωρίς όμως να έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Ο Life coach είναι προπονητής, δίνει κάποιες κατευθύνσεις σε ζητήματα που έχετε στη ζωή σας. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι ένας ειδικός που έχει τις γνώσεις και που μπορεί να ασχοληθεί με κομμάτια ψυχικής υγείας και της ψυχοπαθολογίας.

Και ο Ψυχοθεραπευτής;

Από την άλλη, ψυχοθεραπευτής είναι εκείνος που έχει κάνει μία εκπαίδευση πάνω σε κάποιο είδος ψυχοθεραπείας.

Αν κάποιος δηλώνει ψυχοθεραπευτής πρέπει να δούμε ποιος είναι ο αρχικός του τίτλος. Είναι σημαντικό να μην μένουμε μόνο στον τίτλο «ψυχοθεραπευτής», αλλά να ψάχνουμε τον «πρώτο» τίτλο. Είναι, λοιπόν, ο ψυχοθεραπευτής που αναζητήσαμε ψυχολόγος, ψυχίατρος, κοινωνικός λειτουργός; Αν ναι, έχει εκπαιδευτεί στην ψυχοθεραπεία;

Υπάρχει η εξής παγίδα: μπορεί κάποιος να δηλώνει συμβουλευτικός ψυχολόγος χωρίς όμως να είναι ψυχολόγος. Αυτό σημαίνει ότι έχει κάνει μεταπτυχιακό πάνω στην συμβουλευτική ψυχολογία, ενώ δεν είναι απόφοιτος ψυχολογίας. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι κοινωνικός λειτουργός, να είναι εκπαιδευτικός, νοσηλευτής.

Επομένως, από τη στιγμή που δεν είναι ψυχολόγος, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, δεν μπορεί να έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Τα συμπεράσματα… δικά σας!